Dalam beberapa hari lepas, kita telah dikejutkan dengan berita seorang kanak-kanak disambar api ketika berada dalam kereta semasa ibunya mengisi minyak. Kanak-kanak terbabit dilaporkan melecur 15 peratus di bahagian muka.

Kejadian berkenaan berlaku di stesen minya Guchil,Kuala Krai, Kelantan. Ketika ibu mangsa mengisi minyak petrol secara tiba-tiba api telah menyambar ke dalam kereta. Mujur api dapat dipadamkan oleh pembantu stesen minyak berkenaan.
"Saya hairan bagaimana dia bermain dengan pemetik api sedangkan saya tidak merokok. "Mungkin dia mengambil pemetik api di rumah," kata bapa mangsa.
Kejadian ini telah berjaya di rakam oleh CCTV.Wanita Disambar Api Menggunakan Telefon Bimbit Ketika Mengisi Minyak

Seorang wanita telah disambar api distesen minyak apabila telefon bimbit milik mangsa disambar api. Wanita berkenaan telah melecur 60 peratus dibahagian badannya.

Pengurus stesen minyak di Taman Setapak Indah itu, Muhd Haikal Kamarudin berkata, selepas pekerjanya membuka pintu kereta berkenaan, kepulan asap keluar dari kereta itu, manakala wanita berkenaan meronta-ronta kesakitan akibat melecur 60 peratus bahagian badannya.

Mangsa yang berusia 25 tahun dikatakan sedang mengisi minyak sambil menggunakan telefon bimbit sebelum berlaku percikan api hingga menyambar telefon bimbitnya dalam kejadian 1.25 tengah hari itu.

Wanita itu dipercayai masuk ke dalam keretanya dan menutup pintu kereta jenis Perodua Axia itu.
“Sebaik pekerja saya membuka pintu kereta, dia melihat terdapat banyak kepulan asap keluar dengan seluruh tubuh mangsa melecur bersama kulitnya melekat di belakang tempat duduk penumpang," 
Muhd Haikal berkata semasa pekerja membuka pintu kereta itu, api sudah padam dan pekerjanya menutup seluruh kawasan stesen minyak itu serta menghubungi pihak polis dan bomba.

Pekerja stesen minyak berkenaan juga telah menghalang orang ramai daripada mendekati mangsa dan kawasan kejadian. Mereka yang telatih telah bertindak memberikan bantuan awal sebelum bantuan tiba.
Rujukan: http://www.hmetro.com.my/node/148606

Utamakan Keselamatan Ketika Di Pam Minyak

Jadi, untuk pengguna kenderaan yang mengisi minyak di stesen minyak, anda perlu patuhi semua langkah keselematan yang telah ditetapkan. Sila rujuk tanda-tanda amaran yang telah disedikan disetiap stesen minyak untuk mengelakan kejadian yang tidak diingini berlaku.

Post a Comment

Mazuki Mustaffa

{picture#YOUR_PROFILE_PICTURE_URL} Tadaa!!! {facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}
Powered by Blogger.