SAO PAULO, Brazil – Pemeriksaan ke atas seorang lelaki di Brazil yang berusia 65 tahun selepas dia menjalani pembedahan membuang ketumbuhan, menemukan 100 ekor ulat berenga dalam salur pernafasannya.

Penemuan ini telah mengejutkan doktor dari Hospital Clinics apabila melihat ulat-ulat ini dalam salur pernafasan lelaki berkenaan ketika membuat pemeriksaan perubatan.
 

Lelaki terbabit datang ke hospital apabila seminggu hidungnya berdarah tanpa henti selepas membuat pembedahan.

Selain itu, dia juga berasa kebas di bahagian sebelah kiri salur pernafasanya, sukar bernafas serta hidung berbau busuk.
“Lelaki itu didapati menghidap penyakit myiasis salur pernafasan iaitu jangkitan kulit oleh ulat. Rawatannya melibatkan menyapu air garam dan membuang larva ulat pada setiap hari dengan alat endoskop,”
Bagaimanapun, lelaki berusia 65 tahun itu dilaporkan pulih selepas empat hari menerima rawatan.

INFO : Myasis hidung adalah di mana lalat bertelur di dalam atau di sekitar hidung seseorang lalu telur-telur berkenaan menetas menjadi ulat.

Post a Comment

Mazuki Mustaffa

{picture#YOUR_PROFILE_PICTURE_URL} Tadaa!!! {facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}
Powered by Blogger.