SAYA sudah berkahwin hampir dua tahun, tapi hingga kini belum dikurniakan zuriat. Haid saya tidak bermasalah, setiap bulan ia datang dalam keadaan normal.

Saya bekerja di sebuah pejabat kerajaan. Setakat ini lapan orang sudah hamil di pejabat saya itu walaupun saya berkahwin dulu. Saya begitu terasa apabila ada yang memperli dan ini membuatkan saya rasa sangat tertekan. Umur saya kini 27 tahun. Apakah yang harus saya lakukan?
MIIN, 
Kuala Lumpur. 

SEBENARNYA apabila sudah setahun mencuba, tetapi masih belum hamil, pasangan dinasihatkan mendapatkan pemeriksaan dan rawatan kesuburan jika berkeinginan.

Sebagai kakitangan kerajaan, anda boleh mendapatkan kemudahan rawatan secara percuma di beberapa hospital kerajaan berhampiran yang ada antaranya menawarkan perkhidmatan rawatan kesuburan yang lengkap (sehingga ke peringkat rawatan persenyawaan tabung uji (IVF).

Pada usia anda, tahap kesuburan sepatutnya masih tinggi. Namun ia tidak bermakna anda tidak mempunyai masalah atau penyakit berkaitan yang boleh menurunkan kesuburan anda. Suami juga disarankan menjalani ujian air mani.

Selain hospital kerajaan, kebanyakan hospital swasta di Kuala Lumpur ini juga mempunyai pakar dan pusat kesuburan yang lengkap serta kemudahan temu janji yang cepat, tetapi mahal kosnya.

Rujukan
http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Tertekanmasihtidakhamil/Article/index_html

Post a Comment

Mazuki Mustaffa

{picture#YOUR_PROFILE_PICTURE_URL} Tadaa!!! {facebook#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {twitter#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {google#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}
Powered by Blogger.